HALAL ATAU HARAM BELI EMAS SECARA POS..??

SOALAN:
Ada orang pertikaikan halal haram beli emas secara pos, sebab tak dapat emas on the spot walaupun dah bayar?

JAWAPAN :
Semalam ustaz azhar idrus bagi jawapan bila ahli saya tanya.

“InshaAllah halal selagi mana jelas barang yang kita dapat tu sama timbangan, sama rupa dengan yang kita nak beli,
Kena jelas and pastikan betul² kita dapat.
Dan harga tak berubah bila barang sampai.
Katalah masa beli harga RM250.
Dalam proses pos. Barang sampai selepas 4 hari dan harga berubah RM253.

Jadi pembeli tak boleh tukar harga masa itu.
Begitu juga kalau harga turun jadi RM248. Penjual tak perlu pulangkan beza harga tersebut.”

Nota tambahan berkaitan jual beli.

Secara asasnya, jual beli emas hendaklah secara on the spot Sesuai dengan Hadis Nabi SAW.. Dengan kata lain Emas itu menjadi milik si pembeli sebaik sahaja bayaran dilakukan. Islam Is The Only Way Of Life. Pasti ada jalan penyelesaian.

Hukum Fiqh menerima dua kaedah pemilikan:

  1. Pemilikan Hakiki
  2. Pemilikan Hukmi

Pemilikan Hakiki- Kita dapat lihat barang yg dibeli tu didepan mata kita dan dapat disentuh dan dipegang dengan tangan.. Ia bertukar tangan sebaik bayaran dilakukan.

Pemilikan Hukmi- Barang yang kita beli tu ada di tempat lain.. ia sudah menjadi milik kita sebaik bayaran dilakukan.. Cuma perlukan masa beberapa hari untuk proses penghantaran dan sebagainya..

Jadi..

Emas yang kita beli itu sudah menjadi milik si pembeli on the spot sebaik sahaja bayaran dilakukan. Cuma perlukan beberapa hari untuk proses penghantaran. Semoga bermanfaat!

Tak Tahu Nak Beza Emas Tulen Atau Palsu, Ini Satu Cara Yang Boleh Korang Cuba

Sebelum kita tertipu terbeli emas tiruan atau palsu, kita perlulah mengetahui beberapa kaedah untuk menentukan ketulenan emas yang dibeli itu asli atau tiruan.null

Pada kebiasaannya, tanda atau kesan awal boleh dilihat bagi si pemakai emas jika emas itu tidak tulen. Sekiranya terdapat sebarang kesan atau tanda pada kulit atau apa-apa perubahan warna pada barang kemas tersebut, kemungkinan barang kemas itu adalah palsu.

Mesti ramai yang tertanya-tanya macam mana nak tentukan ketulenan emas itu benar atau tidak. Terdapat pelbagai ujian atau pengesahan boleh dilakukan untuk memeastikan ketulenan emas yang dibeli.

Ketulenan emas boleh diuji menggunakan ujian asid. Emas akan digosokkan pada batu hitam dan kesan geseran yang terdapat pada batu itu diletakakn asid hydrochloric dan juga asid nitric.

Kemudian, tentukan ketulenan emas tersebut melalui bacaan PH yang betul. Jika emas itu tulen kesan kekuningan terang dapat dilihat apabila gosokan emas dibuat diatas batu hitam, manakala emas tidak tulen dapat dikesan dari warnanya yang agak gelap.

Selain dari teknik diatas, terdapat juga cara menguji emas dengan merendam emas kedalam asid. Semoga bermanfaat.

Gold purity and colour guide: What is the difference between 24k, 22k and 18k gold?

Gold Purity and Colour Guide: What is the difference between 18k, 22k and 24k gold

Different Types of Gold Karats

Karat is the term used to measure the purity of gold. Before we understand the difference between 24k, 22k and 18k gold, you must know what karat stands for. Karat is basically a unit used to measure the purity of gold. The higher the karatage, the purer the gold. Here’s a simple guide to understanding the difference between 24k, 22k and 18k gold.

  • 24K gold24k gold is also called pure gold or 100 per cent gold. This means that all 24 parts in the gold are all pure gold without traces of any other metals. It is known to be 99.9 per cent pure and takes on a distinct bright yellow color. There is no higher form of gold than 24K and you must be aware of this before you go to a dealer who might tell you that they’re selling you 25K or 26K gold. Since this is the purest form of gold, it is naturally more expensive than 22K or 18K gold. However, this type of gold is lesser in density as compared to gold of a lower karatage which makes it soft and pliable. Hence, it is not suited for regular forms of jewellery. Coins and bars are mostly bought of 24K gold purity. 24K gold is also used in electronics and medical devices such as those used for children suffering from ear infections who are fitted with gold tympanostomy tubes that are known to improve aeration of the middle ear.
  • 22K gold22K gold jewellery implies that22 parts of the jewellery amounts to gold and the balance 2 parts are some other metals. This kind of gold is commonly used in jewellery making. In 22K gold, of the 100 per cent, only 91.67 per cent is pure gold. The other 8.33 per cent comprises metals like silver, zinc, nickel and other alloys. It is this addition of metals that make the texture of gold harder thereby making the jewellery durable. However, you must know that although this can be used to make plain gold jewellery, 22K gold isn’t preferable for diamonds and heavily studded jewellery.
  • 18K gold18K gold is 75 per cent gold mixed with 25 per cent of other metals like copper or silver etc. Usually studded jewellery and other diamond jewellery is made in 18K gold. This kind of gold is less expensive compared to 24K and 22K. This one has a slightly dull gold colour. Recognizing 18K jewellery is rather simple – you will see the item stamped with 18K, 18Kt, 18k or a variation similar to these. At times, 18K gold is marked by 750, 0.75 or a stamp similar to these in order to symbolise that the jewellery contains 75 per cent gold.

How is gold fineness calculated?

In the West the karat is expressed in fineness. For e.g. 24 k gold is expressed as 1000 parts out of 1000 pure or fineness 1.000. 22 k is expressed as 22 divided by 24, multiplied by 1000 which will give you a fineness of 0.9166, 21 karat is 21 divided by 24 multiplied by 1000 which is 0.875 fineness and similarly 18 karat is 0.750 fineness.

Various colours of gold

24 karat gold has the natural warm colour of pure gold and its colour cannot be changed without changing the purity of gold to less than 24 k. Other colours of gold can be made by changing the composition of the alloy in the making of the jewellery.

  • Pink or Rose gold – Pink gold is made by adding more copper in the alloy composition of the gold
  • Green Gold – Gold is given a green colour by adding more of zinc and silver
  • White Gold – the white colour of gold is achieved by adding nickel or palladium

A surface colour can also be given to gold articles by electro-plating. However this can only be a surface finish and will be worn off over a period of time.
24 karat gold contains 24 parts pure gold. 22 karat gold contains 22 parts gold and 2 parts of other metals added as alloy. 21 karat gold contains 21 parts gold with three parts of other metals added. 18 karat gold contains 18 parts pure gold with 6 parts of other metals added. In the West the karat is expressed in fineness. For eg. 24 k gold is expressed as 1000 parts out of 1000 pure or fineness 1.000. 22 k is expressed as 22 divided by 24 , multiplied by 1000 which will give you a fineness of .9166, 21 karat is 21 divided by 24 multiplied by 1000 which is .875 fineness and similarly 18 karat is .750 fineness.

Tips for Gold Buyers

24 karat = 99.5% pure gold and above
22 karat = 91.7 % gold
18 karat = 75.0 % gold
14 karat = 58.3 % gold
12 karat = 50.0 % gold
10 karat = 41.7 % gold

Gold Standard History
Genuine Gold Jewellery Checklist

Copyright © 2020 World Gold Council (India) Private Limited.

TIPS KEWANGAN DAN SIMPAN EMAS

Sebenarnya nak mulakan simpanan emas isunya bukan tentang HARGA EMAS tetapi soal usaha dan perancangan serta Izin Allah.
.
Jika tiada usaha bagaimana mahu bermula. Jika tiada kemahuan bagaimana ada tindakan.
.
Bila saya bertanya kepada seorang sahabat, beliau beritahu beliau impikan untuk miliki 100gram. Beliau tunggu duit beliau cukup baru nak borong 100gram terus. Malas nak beli sikit-sikit.
.
Saya selalu bertanya, kenapa tak bermula dengan 1gram dulu? Mulakan dengan apa yang ada. Kumpul sikit-sikit, lama lama cukup 100gram.
.
Dia kata dia ada caranya sendiri. FOKUS nak beli borong, tak perlu sikit-sikit. Kalau macam tu lambat katanya nak sampai target.
.
Masalahnya bila ditanya dah berapa duit dikumpul untuk borong 100gram tersebut, jawapannya baru nak kumpul!.
.
Apapun strategi yang nak digunakan, saya doakan matlamat semua sahabat akan berjaya. Impian akan menjadi realiti. Semoga bermanfaat!

APA ITU GOLDBAR..??

Goldbar adalah jongkong emas yang dihasilkan dalam saiz berat yang lebih kecil, ketulenan goldbar adalah 999.9.

Kenapa harga pasaran goldbar 1 gram lebih mahal..?
Kos mencetaknya lebih tinggi dan kos pembuatannya lebih besar. Bayangkan sekeping jongkong 1kg (1000g), hendak dipotong kecil menjadi 1gram perlu dipotong dan ditempa sebanyak 1000 kali, selepas itu dipacking satu-satu, memerlukan ramai tenaga kerja dan lebihan masa proses. Disebabkan inilah harga jongkong kecil 1gram lebih mahal

KENAPA PERLU SIMPAN GOLDBAR?


Spread jual beli goldbar lebih kecil dari barang kemas, kebiasaan spread goldbar 10-15% manakala susut nilai barang kemas 15-20% dari harga semasa, ini bermakna simpan goldbar lebih untung dari simpan barang kemas. Maksud spread adalah kadar perbezaan harga jual beli emas, dari perbezaan harga jual beli itulah syarikat emas membuat keuntungan sama seperti money changer yang membuat pertukaran matawang.

JENIS JENIS GOLDBAR:

Tahukah kita! Gold bar ada 2 jenis:
1.CASTING
2.MINTED

Yang diaorang jual pamp suisse macam biskut tu jnis cast. Powergold jenis minted sebab tu cantik.

Cast gold ni rupanya hodoh, tapi kos pembuatan yg rendah — keluar relau masuk dalam acuan, stamp no siri, settled.

Minted gold menjalani process tambahan pertama, minting untuk bentuk dia yg cantik dan kedua, packaging dalam kad plastik — semakin kecil gold bar tu makin mahal kos pembuatan. Semoga bermanfaat!

KENAPA EMAS SANGAT SESUAI DIJADIKAN SIMPANAN UNTUK TABUNG MASA DEPAN..??

  1. Tak ada masalah pun jika di simpan walaupun bermula dengan gram yang kecil, waima 1 gram sahaja kerana ianya adalah mampu milik.

Siapa kata emas hanya orang kaya je boleh beli. Semua golongan pun boleh miliki aset emas.

  1. Jika simpan emas rasa sayang untuk dijualkan. Ini lebih selamat dan dapat disiplinkan diri.

Kalau RM ada di bank pun mudah sahaja untuk bocor, inikan pula RM di tangan. SEMAK duit anda sekarang ada tak simpanan dana kecemasan? Tapi emas sangat berbeza. Tak percaya boleh cuba.

  1. Menabunglah emas selama mana pun, lagi lama, lagi bernilai. Ianya kalis inflasi.

Bila kita simpan emas, itu bermakna kita menyimpan nilai. Jumlah berat mungkin kekal tidak bertambah, tetapi nilai disebaliknya semakin meningkat untuk jangka panjang.

Apa itu inflasi?
Inflasi ialah kadar kenaikan harga yang berlaku hampir setiap tahun.

Contoh inflasi :
Harga sebungkus lemak boleh dibeli kurang dari 0.20 sen pada tahun 1980-an

Tahun 2020 perlu ada sekurang-kurangnya RM2 untuk beli sebungkus nasi lemak.

Betul ke betul..?

Kesimpulannya.
Emas simbol kekayaan ketika senang dan menjadi pelindung ketika gawat.

Begitulah.

1gram 1bulan

KATEGORI CELIK EMAS

  1. ORANG YANG TIDAK MELABUR DALAM EMAS – Orang yang tidak tahu menahu pun berkenaan emas dan kenaikan harga emas ( paling rugi )
  2. ORANG YANG SUDAH TAHU BERKENAAN PELABURAN EMAS – sudah tahu tetapi tidak membeli emas ( sangat rugi )
  3. ORANG YANG SUDAH MEMBELI EMAS SECARA BERDIKIT – kalau tahu harga emas naik sebnayak ini, saya beli banyak-banyak ( tetap untung )
  4. ORANG YANG SUDAH MEMBELI EMAS – kalau saya tahu dahulu, berpuluh ribu tunai saya tukarkan kepada emas ( rugi sedikit )
  5. ORANG YANG MEMBELI EMAS dan MENJADI EJEN EMAS – sebab saya dapat menyimpan, membeli dan berniaga dengan harga paling murah iaitu pada harga ejen ( paling untung )

Apa yang berlaku apabila nilai RM kita jatuh?

  1. RM susut nilai = Inflasi
  2. Harga barang meningkat.
  3. Emas semakin mahal.
  4. Sekiranya kita tidak bersedia lebih awal, kita akan dilanda masalah belanjawan yang teruk.

Simpanan EMAS FIZIKAL adalah simpanan terbaik untuk kita semua. Permulaan yang baik, mulakan Istiqamah dengan menyimpan emas.

EMAS BUKAN SEBARANG ASET

Ia ciptaan Tuhan untuk kegunaan manusia.

Emas tidak rosak, walau jadi habuk sekali pun ia tetap berharga .

Emas tiada tarikh luput , ia menyimpan nilai kekayaan zaman berzaman dan ia kalis inflasi.

Walau apapun mata wang lain yang manusia cipta, tak mungkin sama dengan ciptaanNya. MasyaAllah.

Jika anda dah benar benar tahu rahsia dan kelebihannya, pasti anda menyesal sebab tidak mula menyimpannya.

Hari ini harga emas sedang-sedang cantik hanya rm265/g 999.9 (1gram)

Simpan Emas 1 gram takkan buat kita jadi kaya atau miskin tapi cukup BAGUS sebagai langkah pertama untuk memulakan simpanan. Semoga bermanfaat.

TIPS KENALI EMAS ANDA!

Emas palsu bila bakar jadi hitam?

Sifat emas sebenarnya lembut dan dapat mengalirkan haba. Tapi kena tengok gred emas jugak.

Kalau emas 999, bila bakar, dia akan tukar jadi kemerah-merahan. Sebab kandungan emas dia tinggi.

Kalau emas 916, walaupun tulen tetap ada campuran tembaga atau besi. Kalau tidak, macamana nak dapat design coco la, lipan la, bola la, belut la mesin la dsb.

So bila bakar, memang akan naik hitam.

Habis mcmna nak beza emas 916 dengan emas bangkok la, korea la, jepun la, china yang 100% palsu tu?

Caranya, bakar dulu emas, pastu celup dalam asid nitrik. Kalau barang kemas tu bertukar balik warna emas, maka tulen la emas tu. Dan ada nilai.

Kalau warna tidak bertukar tapi terus berderai dalam asid, sila nangis belakang langsir.

Maksudnya palsu la oii. So jangan gelabah kalau lepas bakar dapat warna hitam ya. Caranya, celup dulu dalam asid.

Sebab asid ni sebenarnya akan menghancurkan semua benda yang bukan emas. Semoga bermanfaat! ☺☺

SIMPAN DUIT UNTUK JANGKA MASA PANJANG. EFISIENKAH KITA?

Duit kertas tak sesuai untuk simpanan jangka panjang sebab ia tak mampu menyimpan nilai (kuasa beli). Ia hanya sesuai untuk transaksi jual beli sahaja.

RM50 hari ini confirm tak mampu membeli barang yang sama 10 tahun akan datang sebab kuasa belinya confirm semakin susut.

Kalau nak simpan duit kertas, simpan dalam jumlah yang cukup untuk digunakan dalam masa terdekat atau simpanan untuk hal kecemasan berjumlah 3 bulan gaji sahaja.

Selebihnya, simpan dalam bentuk aset fizikal yang mampu menyimpan nilai jangka panjang seperti emas, perak, tanah ataupun hartanah.

Kalau menurut teori 1dinar 1 ekor kambing, apa yang mampu dibeli oleh 1 gram emas hari ini, ia tetap akan mampu dibeli dengan emas yang sama 10 tahun akan datang. Emas simpanan yang sangat sesuai untuk jangka panjang.

Create your website at WordPress.com
Get started