HALAL ATAU HARAM BELI EMAS SECARA POS..??

SOALAN:Ada orang pertikaikan halal haram beli emas secara pos, sebab tak dapat emas on the spot walaupun dah bayar? JAWAPAN :Semalam ustaz azhar idrus bagi jawapan bila ahli saya tanya. “InshaAllah halal selagi mana jelas barang yang kita dapat tu sama timbangan, sama rupa dengan yang kita nak beli,Kena jelas and pastikan betul² kita dapat.DanContinue reading “HALAL ATAU HARAM BELI EMAS SECARA POS..??”

Tak Tahu Nak Beza Emas Tulen Atau Palsu, Ini Satu Cara Yang Boleh Korang Cuba

Sebelum kita tertipu terbeli emas tiruan atau palsu, kita perlulah mengetahui beberapa kaedah untuk menentukan ketulenan emas yang dibeli itu asli atau tiruan.null Pada kebiasaannya, tanda atau kesan awal boleh dilihat bagi si pemakai emas jika emas itu tidak tulen. Sekiranya terdapat sebarang kesan atau tanda pada kulit atau apa-apa perubahan warna pada barang kemasContinue reading “Tak Tahu Nak Beza Emas Tulen Atau Palsu, Ini Satu Cara Yang Boleh Korang Cuba”

Gold purity and colour guide: What is the difference between 24k, 22k and 18k gold?

Different Types of Gold Karats Karat is the term used to measure the purity of gold. Before we understand the difference between 24k, 22k and 18k gold, you must know what karat stands for. Karat is basically a unit used to measure the purity of gold. The higher the karatage, the purer the gold. Here’s aContinue reading “Gold purity and colour guide: What is the difference between 24k, 22k and 18k gold?”

TIPS KEWANGAN DAN SIMPAN EMAS

Sebenarnya nak mulakan simpanan emas isunya bukan tentang HARGA EMAS tetapi soal usaha dan perancangan serta Izin Allah..Jika tiada usaha bagaimana mahu bermula. Jika tiada kemahuan bagaimana ada tindakan..Bila saya bertanya kepada seorang sahabat, beliau beritahu beliau impikan untuk miliki 100gram. Beliau tunggu duit beliau cukup baru nak borong 100gram terus. Malas nak beli sikit-sikit..SayaContinue reading “TIPS KEWANGAN DAN SIMPAN EMAS”

APA ITU GOLDBAR..??

Goldbar adalah jongkong emas yang dihasilkan dalam saiz berat yang lebih kecil, ketulenan goldbar adalah 999.9. Kenapa harga pasaran goldbar 1 gram lebih mahal..?Kos mencetaknya lebih tinggi dan kos pembuatannya lebih besar. Bayangkan sekeping jongkong 1kg (1000g), hendak dipotong kecil menjadi 1gram perlu dipotong dan ditempa sebanyak 1000 kali, selepas itu dipacking satu-satu, memerlukan ramaiContinue reading “APA ITU GOLDBAR..??”

KENAPA EMAS SANGAT SESUAI DIJADIKAN SIMPANAN UNTUK TABUNG MASA DEPAN..??

Tak ada masalah pun jika di simpan walaupun bermula dengan gram yang kecil, waima 1 gram sahaja kerana ianya adalah mampu milik. Siapa kata emas hanya orang kaya je boleh beli. Semua golongan pun boleh miliki aset emas. Jika simpan emas rasa sayang untuk dijualkan. Ini lebih selamat dan dapat disiplinkan diri. Kalau RM adaContinue reading “KENAPA EMAS SANGAT SESUAI DIJADIKAN SIMPANAN UNTUK TABUNG MASA DEPAN..??”

EMAS BUKAN SEBARANG ASET

Ia ciptaan Tuhan untuk kegunaan manusia. Emas tidak rosak, walau jadi habuk sekali pun ia tetap berharga . Emas tiada tarikh luput , ia menyimpan nilai kekayaan zaman berzaman dan ia kalis inflasi. Walau apapun mata wang lain yang manusia cipta, tak mungkin sama dengan ciptaanNya. MasyaAllah. Jika anda dah benar benar tahu rahsia danContinue reading “EMAS BUKAN SEBARANG ASET”

TIPS KENALI EMAS ANDA!

Emas palsu bila bakar jadi hitam? Sifat emas sebenarnya lembut dan dapat mengalirkan haba. Tapi kena tengok gred emas jugak. Kalau emas 999, bila bakar, dia akan tukar jadi kemerah-merahan. Sebab kandungan emas dia tinggi. Kalau emas 916, walaupun tulen tetap ada campuran tembaga atau besi. Kalau tidak, macamana nak dapat design coco la, lipanContinue reading “TIPS KENALI EMAS ANDA!”

SIMPAN DUIT UNTUK JANGKA MASA PANJANG. EFISIENKAH KITA?

Duit kertas tak sesuai untuk simpanan jangka panjang sebab ia tak mampu menyimpan nilai (kuasa beli). Ia hanya sesuai untuk transaksi jual beli sahaja. RM50 hari ini confirm tak mampu membeli barang yang sama 10 tahun akan datang sebab kuasa belinya confirm semakin susut. Kalau nak simpan duit kertas, simpan dalam jumlah yang cukup untukContinue reading “SIMPAN DUIT UNTUK JANGKA MASA PANJANG. EFISIENKAH KITA?”

Create your website at WordPress.com
Get started